"Zwiększenie kompetencji społecznych i zawodowych uczniów"
PROGRAM OPERACYJNY KAPITAŁ LUDZKI
30 czerwca 2013 r. zakończona została realizacja projektu: „Zwiększenie kompetencji społecznych i zawodowych uczniów”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Głównym celem projektu było: „Zmniejszenie dysproporcji edukacyjnych oraz podniesienie, jakości oferty edukacyjnej, ukierunkowanej na rozwój kompetencji zawodowych, informatycznych stosowanie do potrzeb rynku pracy, służące podniesieniu zdolności uczniów do zatrudnienia”.
W ramach projektu realizowane były zajęcia:
- z przedsiębiorczości,
- doradztwa zawodowego,
- przedmiotów zawodowych,
- wychowania fizycznego,
- zajęcia informatyczne.
W ramach prowadzonych zajęć pozalekcyjnych grupy zawodowe uczniów doskonaliły umiejętności praktyczne w wybranym przez siebie zawodzie, podnosiły sprawność fizyczną, zwiększały wiedzę i kompetencje informatyczne.
Uczestnictwo w zajęciach pozwoliło na lepsze przygotowanie zawodowe uczniów, a tym samym zwiększyło zdawalność uczniów przystępujących do egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe.
Kształcone kompetencje uczniów procentują. Nasi uczniowie odnieśli sukces w XII Małopolskim konkursie kucharsko-cukierniczym w Krakowie. Uczennice naszej szkoły wywalczyły I miejsce. Wykonały tort ,,Jesienna nostalgia”, bankietówki „Wiśniowa pasja” oraz figurki z masy marcepanowej.
Oprócz sukcesów gastronomicznych uczniowie naszej szkoły znaleźli się również na podium w konkursie dla młodych projektantów - Seminarium Textil w Łodzi. Imprezę dla uczniów zorganizował Wydział Technologii Materiałowych i Wzornictwa Tekstyliów Politechniki Łódzkiej. Nasi uczniowie rywalizowali z przyszłymi kreatorami mody liceów, techników i odzieżowych szkół zawodowych z całej Polski. Modelki naszej szkoły, na wybiegu, w profesjonalny sposób zaprezentowały kolekcję: „Koronkowa uwertura”, której nie powstydziliby się prawdziwi projektanci mody. Zaproponowały stroje dla współczesnych kobiet sukcesu, które poszukują ubrań zapewniających komfort i kobiecość nie tylko w pracy, ale również podczas popołudniowych spotkań.
Uczniowie doskonale wykonali i zaprezentowali swoją kolekcję i zajęli III miejsce.
Rok szkolny 2011/2012
Aby zwiększyć szansę pełnego przygotowania naszych uczniów do funkcjonowania społecznego
i zawodowego, szkoła przystąpiła do realizacji projektu: „Zwiększenie kompetencji społecznych i zawodowych uczniów”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Głównym celem projektu jest: „Zmniejszenie dysproporcji edukacyjnych oraz podniesienie jakości oferty edukacyjnej, ukierunkowanej na rozwój kompetencji zawodowych, informatycznych stosowanie do potrzeb rynku pracy, służące podniesieniu zdolności uczniów do zatrudnienia”.
Wyrównywanie szans oraz zmniejszenie dysproporcji w osiągnięciach edukacyjnych realizowane będzie poprzez:
- zwiększenie wiedzy i kompetencji informatycznych,
- zwiększenie osiągnięć edukacyjnych i jakości kształcenia zawodowego, zgodnego z wymogami rynku pracy,
- zwiększenie wiedzy i umiejętności poruszania się na rynku pracy oraz planowania kariery edukacyjno – zawodowej,
- zmniejszanie negatywnego wpływu czynników środowiskowych i zdrowotnych na ich sytuację edukacyjną.
W ramach projektu zaplanowane są zajęcia: z przedsiębiorczości, doradztwa zawodowego, wychowania fizycznego, przedmiotów zawodowych oraz zajęcia komputerowe. Projekt przewiduje kształtowanie zachowań prospołecznych, warunkujących właściwe funkcjonowanie w społeczeństwie.
Ponadto każdy uczeń na bieżąco będzie mógł korzystać z oferowanej pomocy psychologa, pedagoga i doradcy zawodowego.
Uczestnictwo w zajęciach pozwoli na lepsze przygotowanie zawodowe, zwiększenie szans na zdanie egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe i podjęcie pracy.
Rok szkolny 2012/2013
W bieżącym roku szkolnym, wsoboty nasza szkoła znów będzie tętniła życiem, a to za sprawą realizowanych zadań w ramach projektu europejskiego „Zwiększenie kompetencji społecznych i zawodowych uczniów”.
Grupy zawodowe uczniów będą doskonalić umiejętności w wybranym przez siebie zawodzie, podnosić sprawność fizyczną, zwiększać wiedzę i kompetencje informatyczne. Atrakcją tych zajęć będzie obiad i słodki poczęstunek dla wszystkich uczestników.