Kontakt

91-836 Łódź
Aleja Pierwszej Dywizji 16/18
Tel:(42) 657-16-53

Kucharz

     Podczas zajęć w ramach projektu „Moje umiejętności, moja przyszłość” uczniowie doskonalili i poszerzali swoje umiejętności. Uczyli się sporządzać potrawy z wykorzystaniem owoców morza, mięsa oraz owoców i warzyw, które są mniej popularne w kuchni, ze względu na ich wyższą cenę. Poznali smak owoców południowych, których do tej pory nigdy nie próbowali np. passiflora, figi, miechunka, papaja, lyche, opuncja oraz pitaja czy karambola.

Próbowaliśmy swoich sił sporządzając potrawy popularne w kuchni śródziemnomorskiej, takie jak:

  • - klopsiki z jagnięciny w towarzystwie dipu z sera koziego a na deser trufle z gorzką czekoladą,
  • - lasagne ze szparagami i łososiem a na deser lody czekoladowe i orzechowe,
  • - kieszonki z piersi indyka z serem i suszonymi pomidorami,
  • - pizze w różnych smakach,
  • - smothies owocowe i warzywne,
  • - makaron z krewetkami w maślanym sosie oraz gruszki z ricottą i migdałami oraz orzechami.

Dzięki zajęciom projektowym możemy popróbować innych smaków, skosztować potraw o których w życiu codziennym możemy tylko pomarzyć.

W ramach zajęć projektowych odbył się kurs carvingu, czyli wytarzanie różnego rodzaju dekoracji z warzyw i owoców.