Jeśli interesujesz się ciastkarstwem, jesteś pomysłowy i robisz domowe wypieki, a chciałbyś podwyższyć swoje umiejętności wybierz zawód cukiernika.
Rynek słodyczy to duży rynek, oferuje swoim klientom słodkości o najwyższych walorach smakowych. Zapotrzebowanie na kwalifikacje i kompetencje zawodowe na rynku pracy będzie ciągle aktualne.
Teoretyczne przedmioty zawodowe
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
-Technologie produkcji cukierniczej
- Wyposażenie zakładów cukierniczych
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Język angielski zawodowy
- Produkcja wyrobów cukierniczych - zajęcia praktyczne
TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych
- Technologie produkcji cukierniczej
- Technika w produkcji cukierniczej
- Działalność gospodarcza w branży spożywczej
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Język angielski zawodowy
- Produkcja wyrobów cukierniczych - zajęcia praktyczne
Po ukończeniu szkoły uczeń:
- obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych;
- sporządza półprodukty cukiernicze;
- sporządza gotowe wyroby cukiernicze;
- dekoruje wyroby cukiernicze.
ABSOLWENCI— mogą być zatrudnieni w zakładach wytwarzających wyroby cukiernicze oraz ciastkarskie na stanowiskach produkcyjnych i pomocniczych.
Kandydat do zawodu musi posiadać aktualną książeczkę zdrowia.