Sukces w XIII Małopolskim Konkursie Kucharsko-Cukierniczym
W dniach 9 i 10 kwietnia 2014 r odbył się w Krakowie XIII Małopolski Konkurs Kucharsko-Cukierniczy.
Motywem przewodnim konkursu były „Kulinarne podróże po świecie”. Nasza placówka wystartowała zarówno do konkursu kucharskiego jak i cukierniczego.
Szkołę reprezentowali:
1. Zespół cukierników: Kamila Langa, Tomasz Cłapka, opiekun: mgr inż. Elżbieta Kłosińska-Nowak
2. Zespół kucharzy: Ewa Kowalczyk, Mateusz Michałowski, opiekun: mgr inż. Anna Stankiewicz
Zespół cukierników przygotował prace konkursową pod hasłem „Afrykańska przygoda”. Uczniowie wykonali tort:” Piramida Cheopsa” i bankietówki „ Grobowce królów”. Natomiast zespół kucharzy przygotował „Nowoczesną kuchnię europejską” w skład której wchodziły: przystawka „Łosoś z jajkiem sous vide, oliwą w proszku i emulsją z czerwonej papryki” oraz danie główne” Maślana perliczka gotowana w sous vide z marchewką w pomarańczy i ziemniakiem konfitowanym w rozmarynowym maśle z malinową espumą”. Konkurencja była ogromna, 12 zespołów kucharzy i 7 cukierników , w tym reprezentanci Czech, Węgier i Słowacji.
W obydwu konkurencjach nasze zespoły zajęły miejsca pierwsze. Do sukcesu uczniów naszej szkoły przyczyniła się wspólpraca z doświadczonym cukiernikiem Panem Jarosławem Zbaliszynem oraz kucharzem Panem Jarosławem Bieńkowskim.
W czasie wolnym uczestnicy konkursu mieli możliwość zwiedzenia Krakowa z przewodnikiem.