Kontakt

91-836 Łódź
Aleja Pierwszej Dywizji 16/18
Tel:(42) 657-16-53

Kucharz 512001

      Jeśli jesteś dokładny, odznaczasz się wyczuciem smaku i chcesz poznać tajniki sporządzania różnych potraw wybierz zawód kucharza.

    Możesz mieć atrakcyjną pracę i tworzyć kulinarne dzieła sztuki. Specyfika zawodu wymaga także uzdolnień organizacyjnych oraz zamiłowania do ładu i porządku oraz umiejętności pracy w zespole. Mała gastronomia ciągle się rozwija, zmienia wzorce zachowań, dopuszczając np. konsumpcję na ulicy (zapiekanki) i rynek pracy potrzebuje wykwalifikowanych pracowników.

Teoretyczne przedmioty zawodowe

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

- Technologia gastronomiczna

- Wyposażenie zakładów gastronomicznych

- Zasady żywienia człowieka

- Bezpieczeństwo i higiena pracy

- Język angielski zawodowy

- Gastronomia w praktyce- zajęcia praktyczne

 TG.07. Sporządzanie potraw i napojów

- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem

- Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa 

- Działalność gospodarcza w branży gastronomicznej

- Bezpieczeństwo i higiena pracy

- Język angielski zawodowy

- Gastronomia w praktyce - zajęcia praktyczne

Po ukończeniu szkoły uczeń:

- przechowuje surowce, półprodukty i wyroby kulinarne;

- sporządza potrawy i napoje;

- wykonuje czynności związane z ekspedycją potraw i napojów. 

Absolwenci - mogą być zatrudnieni w punktach żywienia zbiorowego, restauracjach, kawiarniach, zakładach gastronomicznych, stołówkach,

barach szybkiej obsługi, firmach cateringowych, przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowaniem i produkcją wyrobów i półproduktów.

Kandydat do zawodu musi posiadać aktualną książeczkę zdrowia.