Jeśli jesteś dokładny, odznaczasz się wyczuciem smaku i chcesz poznać tajniki sporządzania różnych potraw wybierz zawód kucharza.
Możesz mieć atrakcyjną pracę i tworzyć kulinarne dzieła sztuki. Specyfika zawodu wymaga także uzdolnień organizacyjnych oraz zamiłowania do ładu i porządku oraz umiejętności pracy w zespole. Mała gastronomia ciągle się rozwija, zmienia wzorce zachowań, dopuszczając np. konsumpcję na ulicy (zapiekanki) i rynek pracy potrzebuje wykwalifikowanych pracowników.
Teoretyczne przedmioty zawodowe
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- Technologia gastronomiczna
- Wyposażenie zakładów gastronomicznych
- Zasady żywienia człowieka
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Język angielski zawodowy
- Gastronomia w praktyce- zajęcia praktyczne
TG.07. Sporządzanie potraw i napojów
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa
- Działalność gospodarcza w branży gastronomicznej
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Język angielski zawodowy
- Gastronomia w praktyce - zajęcia praktyczne
Po ukończeniu szkoły uczeń:
- przechowuje surowce, półprodukty i wyroby kulinarne;
- sporządza potrawy i napoje;
- wykonuje czynności związane z ekspedycją potraw i napojów.
Absolwenci - mogą być zatrudnieni w punktach żywienia zbiorowego, restauracjach, kawiarniach, zakładach gastronomicznych, stołówkach,
barach szybkiej obsługi, firmach cateringowych, przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowaniem i produkcją wyrobów i półproduktów.
Kandydat do zawodu musi posiadać aktualną książeczkę zdrowia.