Kontakt

91-836 Łódź
Aleja Pierwszej Dywizji 16/18
Tel:(42) 657-16-53

Sukces w XIII Małopolskim Konkursie Kucharsko-Cukierniczym


 


     W dniach 9 i 10 kwietnia 2014 r odbył się w Krakowie XIII Małopolski Konkurs Kucharsko-Cukierniczy. 

Motywem przewodnim konkursu były „Kulinarne podróże po świecie”. Nasza placówka wystartowała zarówno do konkursu kucharskiego jak i cukierniczego.

Szkołę reprezentowali:

1. Zespół cukierników: Kamila Langa, Tomasz Cłapka, opiekun: mgr inż. Elżbieta Kłosińska-Nowak

2. Zespół kucharzy: Ewa Kowalczyk, Mateusz Michałowski, opiekun: mgr inż.  Anna Stankiewicz

     Zespół cukierników przygotował prace konkursową pod hasłem „Afrykańska przygoda”. Uczniowie wykonali tort:” Piramida Cheopsa” i  bankietówki „ Grobowce  królów”.  Natomiast zespół kucharzy przygotował „Nowoczesną kuchnię europejską” w skład której wchodziły: przystawka „Łosoś z jajkiem sous vide, oliwą w proszku i emulsją z czerwonej papryki” oraz danie główne” Maślana perliczka gotowana w sous vide z marchewką w pomarańczy i ziemniakiem konfitowanym w rozmarynowym maśle z malinową espumą”. Konkurencja była ogromna, 12 zespołów kucharzy i 7 cukierników , w tym reprezentanci Czech, Węgier i Słowacji.

     W obydwu konkurencjach nasze zespoły zajęły miejsca pierwsze.  Do sukcesu uczniów naszej szkoły przyczyniła się wspólpraca z doświadczonym cukiernikiem Panem Jarosławem Zbaliszynem oraz kucharzem Panem Jarosławem Bieńkowskim.

     W czasie wolnym uczestnicy konkursu mieli możliwość zwiedzenia Krakowa z przewodnikiem.